donderdag 11 maart 2010

Wat kan jij doorgeven aan anderen?Ik heb een heel leuk kookboek van Jamie Oliver van de bieb (mijn favoriete plek): Jamie’s Kookrevolutie. Hij trekt ten strijde tegen de cultuur van magnetron maaltijden en zeggen dat je niet kunt koken of er geen tijd voor hebt. Leuk boek, met allerlei lekkere recepten die heel gemakkelijk en snel te maken zijn.


Hij zegt: neem 1 of 2 recepten, probeer ze uit, en als ze lekker zijn, geef het recept dan aan twee van je vrienden en vraag ze of zij ook aan de slag willen met die recepten. En die geven dat ook weer door aan 2 vrienden. Zo wil hij dit initiatief laten ‘doorwaaieren’ naar heel veel mensen en ze weer aan het gezond koken krijgen.
En er staan ook leuke verhalen in van mensen die echt nooit kookten, maar nu apetrots zijn op een lekkere schotel die ze hun gezin kunnen voorzetten. Jamie noemt het recepten geven aan vrienden: geef het door! Geef iets dat je zelf hebt ontdekt en geleerd, aan iemand anders zodat die er ook van kan genieten.


Ook Oprah Winfrey gebruikt dit principe ‘pass it on’ door mensen een credit card van 1000 dollar te geven, met de voorwaarde dat ze er andere mensen mee zouden helpen. En het had een fantastisch effect door het hele land, en het bracht veel vreugde voor de ontvangers maar meer nog voor de gevers.Wat kan jij doorgeven aan de mensen die dicht bij je staan? Een belangrijk inzicht, of een boek over een apart onderwerp, een bijzonder soort muziek waar je iemand kennis mee laat maken. Het is hartstikke jammer om ontdekkingen waar jij van geniet, alleen voor jezelf te houden. Een ander kan daar nooit aan gedacht hebben en daar net zo van gaan genieten als jij. Of ook een recept voor een snelle en heerlijke schotel voor een drukke moeder. Of een nieuw adresje voor bijzondere kleding.


Het delen met anderen is één van de belangrijkste componenten van gelukkig zijn. Dat komt steeds vaker naar voren. Geluk is in jezelf te vinden, maar ook (en misschien vooral) in het delen met anderen. Dus, geef het door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten