woensdag 10 maart 2010

Luister je diep?

In O-magazine stond een heel bijzonder interview van Oprah met Thich Nhat Hanh, een Zen Boeddhist Master. (maart 2010, pag 162). Ik wil graag een stukje met jullie delen:

“Diep luisteren is de manier van luisteren dat het lijden van iemand anders kan verlichten. Je kunt het ook luisteren met mededogen noemen. Je luistert met maar één doel: om hem of haar te helpen hun hart leeg te maken. Ook als zij dingen zegt die zij helemaal verkeerd ziet, vol bitterheid, dan kan je nog blijven luisteren met mededogen.

Omdat je weet dat als je zo luistert, jij die persoon de kans geeft om minder te lijden. Als je haar wilt helpen om meer inzicht te krijgen, een beter perspectief te vinden, dan wacht je tot een andere keer, een volgend gesprek.
Op dit moment onderbreek je haar niet, val je haar niet in de rede. Ga je haar niet tegenspreken. Als je dat doet, verliest zij haar kans. Je hoeft alleen maar met mededogen te luisteren en haar helpen om minder te lijden. Een uur diep luisteren brengt verandering en genezing.”

Herken je jezelf daarin? Als een vriendin bij jou haar hart komt luchten, ben je dan niet vaak geneigd om advies te gaan geven? De ander te wijzen op oorzaken?
En is het dan niet mooi om iemand de gelegenheid te geven haar hart uit te storten? Want als je je verhaal hardop tegen een ander doet, dan hoor je jezelf praten en begin je dingen te beseffen. Dat heb je vast zelf ook ervaren. Geef een ander de kans om zonder oordelen, zonder weerwoord, gehoord te worden! Een prachtig teken van echte vriendschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten