woensdag 10 maart 2010

(ver)oordelenWat kan je je rot voelen als iemand jou zegt dat je iets helemaal verkeerd hebt gedaan, dat je in een bepaalde situatie geen goede werkneemster bent geweest, of een goede moeder. Wat doe je dan? Ga je jezelf veel verwijten? Ga je aan jezelf twijfelen? Voel je je depri en loop je een tijd te miezeren en muizen?Zonde van de energie! Als iemand een oordeel over ons velt en dat ook tegen je zegt, beschouw het dan als eerste als een kans om wat te leren. Ga bij jezelf te rade: heeft die persoon gelijk? Heb ik die fout gemaakt, heb ik die houding gehad? Als je dat in jezelf vind, maak dan je verontschuldiging, kijk voor jezelf hoe je het de volgende keer beter kunt doen, en ga vrolijk verder met je leven. Vooral vrolijk.


Als je dat oordeel van de ander niet kunt plaatsen, trek je er dan niks van aan. 80% van de oordelen naar een ander gaan over degene die het oordeel velt. Dat gaat helemaal niet over jou. Iemand die jou veroordeelt, veroordeelt niet jou maar zijn eigen ervaring.


Maar hetzelfde geldt natuurlijk net zo hard voor jou. Als je je vreselijk ergert aan iemand, daar een oordeel over hebt (en dat misschien ook nog eens zegt), sta dan even stil. Als iets je ergert, betekent het dat je dat meestal zelf ook doet en dat vervelend vindt. Als je je ergert aan iemands rommel, ga dan eerst bij jezelf te rade hoe netjes jij wel of niet bent. En hou dan je mond dicht en verbeter jezelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten